Esthetische Tandheelkunde

ESTHETISCHE TANDHEELKUNDE

Correcties voor een stralende glimlach

Esthetische tandheelkunde is het deelgebied binnen de tandheelkunde dat zich toelegt op het optimaliseren van de glimlach volgens de subjectieve wensen van de patiënt gebaseerd op objectieve parameters van de tandarts. Concreet betekent dit dat we luisteren naar de wensen en klachten van de patiënt, waarna we de problemen ontleden en beslissen waar we kunnen ingrijpen om het resultaat te verbeteren. De wens is vaak een mooie, natuurlijke, witte glimlach. De weg hiernaartoe is echter sterk individueel verschillend.

“Beauty is power.
A smile is it’s sword”

– John Ray

Behandelingen

  • Bleaching (in-office of home): hierbij wordt door een gel op basis van waterstofperoxide of carbamideperoxide de bestaande verkleuringen geoxideerd, waardoor de tanden bleker worden. Dit kan thuis met geïndividualiseerde bleachbeugels of in de praktijk met een extra initiator. De mogelijkheden en indicaties moeten met de tandarts besproken worden en zijn afhankelijk van het type verkleuring.
  • Reshaping: dit zijn kleine correcties van de vorm van de tanden door polijsten of uitbouwen van randen of hoeken van de tanden. Het uitbouwen zelf gebeurt meestal met composiet (een tandkleurig vulmateriaal).
  • Aligneren: kleine correcties van de positie van de tanden met behulp van blokjes of transparante, op maat gemaakte, beugeltjes. Deze behandelingen verlopen in overleg met de orthodontist.
  • Veneers / facings: vergelijkbaar met een schildje rond de tand dat zowel de kleur, vorm en (in beperkte mate) positie kan corrigeren van de tanden. Dit kan met composiet of porselein. Beide behandelingen zijn prachtige oplossingen bij de correcte indicatie en bieden de meeste mogelijkheden bij het esthetisch herstel.
  • Kronen: zijn porselein-keramische kappen over de tanden die de volledige tand omvatten. Ze zijn vooral geïndiceerd bij het vervangen van oude, bestaande metaal-porselein kronen of bij tanden die reeds zeer uitgebreid gevuld zijn. De kronen geven de tandtechnieker maximale vrijheid bij het reconstrueren van de nieuwe tanden.

“The treatment plan in aesthetic dentistry is not only based on an in-depth knowledge of anatomy, morphology and diagnostic, but is also dependent of the love of precision and personal artistic sensitive”
– Prof. Carlo Marinello